De Egloo: warm blijven zonder stroom

Written by Harry Hilders on October 27th, 2016
De Egloo

De Egloo

De kou is in aantocht. Dat betekent weer dat je uiteindelijk moet voldoen aan een torenhoge rekening doordat je de verwarming een paar tandjes hoger hebt gedraaid. Of dat je moet lijdzaam moet leven in een koeler huis. Tegenwoordig hoef je je niet meer druk te maken om stroomverbruik om je woonruimte op te warmen. De Egloo is een innovatief product dat gebaseerd is op simpele scheikunde en zodoende je ruimte verwarmt. Daarnaast heeft het ook nog een modern design, zodat je woning voorzien is van een modieus accessoire.

Terracotta
Een aantal jaren geleden was er op het internet een video zichtbaar van een man die een kamer verwarmde met behulp van waxinelichtjes en twee aardewerk potten. Een Italiaanse student nam dit voorbeeld over en gebruikte al zijn kennis om zijn studentenkamer te verwarmen. De Egloo was geboren. De terracotta aardewerk kachel is een halve bol waarin vier waxinelichtjes te plaatsen zijn. Zodoende is het stroomloze apparaat in staat een kamer van 20m2 te verwarmen. Omdat de waxinelichtjes rond de zes uur branden, zal de ruimte verwarmt worden met ongeveer drie graden. Resultaat: weinig stookkosten en een behaaglijke temperatuur.

Thermodynamica
De Egloo is van terracotta aardewerk en is daardoor in staat om warmte op te nemen en gefaseerd af te geven. Het geheim huist in het feit dat er twee koepels zijn; een grotere en een kleine. De kleine koepel neemt in principe alle hitte van de kaarsjes op. Deze worden afgegeven aan de grotere koepel. De luchtstroom naar buiten is geleidelijk, waardoor de buitenste koepel ook niet oververhit raakt.

Effectief en goedkoop verwarmen
Het gebruik van de Egloo vormt dus een ideale manier om zonder elektriciteitskosten te verkwisten, toch je kamer een paar graden te verwarmen. De Egloo is niet duur in aanschaf, maar met glazuur en een keuze uit andere kleuren dan de standaard, loopt de prijs ietwat op. Dit Crowdfunding-project heeft zijn meerwaarde inmiddels bewezen en meer mensen leren wat dit markante object voor effect heeft. Afzien in de kou is deze winter dus niet meer nodig.

 

Comments are closed.