In Zweden wordt het al veel langer gedaan, maar nu worden ook in Nederland testen uitgevoerd met deels-zelfrijdende vrachtwagens. Afgelopen 9 februari was het zover op de A28. Het enige wat de vrachtwagen niet zelf kan is sturen, daar hebben we nog een menselijke chauffeur voor nodig.
De deels-zelfrijdende vrachtwagens passen hun snelheid aan op de wagen ervoor. Deze ‘colonne’ van semi –zelfrijdende auto’s wordt ‘platooning’ genoemd. Stel dat je langs zo’n treintje van vrachtwagens rijdt, schroom je dan niet om in te voegen. Want dat kan gewoon. Deze type vrachtwagens zullen niet gaan bumperkleven en nemen zelfs afstand van je. Wanneer je besluit om de platooning te verlaten, dan zorgt de vrachtwagen die achter je reed dat de afstand weer wordt ingehaald.
Binnen 10 jaar staan de wegen vol zelfrijdende auto’s
Ze rijden tot op 1 seconde van elkaar en hiermee wordt er tegelijkertijd benzine bespaard. Want hoe dichter bij elkaar ze rijden, hoe minder wind ze pakken. En het pakken van minder wind betekent besparing van brandstof. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen denkt zelfs dat binnen 10 jaar het zeer gebruikelijk wordt dat de Nederlandse wegen vol staan met zelfrijdende auto’s. Bij het uitvoeren van testen zoals de zelfrijdende vrachtwagens, wordt uiteraard naar de veiligheid gekeken. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de aansprakelijkheid in het geval van een ongeluk. Daarbij wordt er getest hoe andere weggebruikers reageren op zelfrijdende auto’s. Vooralsnog is de auto-industrie hier nog niet klaar voor. Dit zal op z’n vroegst pas rond 2020 zijn.