Tips voor het schrijven van een goede blogpost

Written by Harry Hilders on March 1st, 2010

Wanneer je een weblog bijhoudt, is het ook belangrijk om goede blogs te schrijven. Niets is hinderlijker voor je lezers dan een lange lap tekst die lastig te ‘scannen’ valt. Maar hoe schrijf je dan een goede blogpost? Hieronder een aantal tips die je kunnen helpen bij het schrijven van een post

1. Less is more
2. Schrijf wat je vindt
3. Maak links aan
4. 250 woorden is genoeg
5. Schrijf pakkende koppen en tussenkopjes
6. Maak gebruik van lijstjes
7. Wees consistent in stijl
8. Gebruik kernachtige zoekwoorden
9. Bewerk je post
10. Gebruik spellingcontrole

1. Less is more
Geef de maximale hoeveelheid informatie met de minste hoeveelheid woorden. Tijd is beperkt en mensen vinden het fijn teksten snel te kunnen ‘scannen’.

2. Schrijf wat je vindt
Mensen vinden blogs zo leuk, omdat ze persoonlijk zijn en door mensen worden geschreven. Het zijn geen afstandelijke bedrijven. Mensen willen weten wat je denkt. Dus vertel ze precies wat je denkt in zo min mogelijk zinnen en woorden.

3. Maak links aan
Alle informatie die al ergens anders op het web vindbaar is, hoef je niet meer zelf te schrijven. Dus doorspek je teksten met links naar relevante andere sites of blogs.

4. 250 woorden is genoeg
Een lange post is makkelijker te vergeten en moeilijker te begrijpen. Een korte post is het tegenovergestelde

5. Schrijf pakkende koppen en tussenkopjes
Bevat je hele betoog in je kop. Bekijk ter inspiratie en lering bijvoorbeeld online dagbladen om te zien hoe ze de koppen en tussenkopjes schrijven en hoe ze de teksten opbouwen.

6. Maak gebruik van lijstjes
We houden allemaal van lijstjes die de informatie structuur geven en opdelen in een gemakkelijk verteerbaar formaat.

7. Wees consistent in stijl
Mensen willen weten wat ze kunnen verwachten. Dus als je eenmaal een stijl hebt gekozen, is het goed daaraan vast te houden.

8. Gebruik kernachtige zoekwoorden
Denk na over welke trefwoorden jouw tekst het beste weergeven. Mensen gebruiken deze kernwoorden om te zoeken in de zoekmachines. Het helpt de online vindbaarheid van je tekst als je kernachtige zoekwoorden in de koppen en tussenkopjes en in de tekst plaatst. Zorg er dan wel voor dat de zoekwoorden natuurlijk samenvallen met de tekst eromheen en niet op zichzelf staan.

9. Bewerk je post
Goed schrijven zit hem in de bewerking. Voordat je je post publiceert lees je hem nog een keer door. Knip de dingen eruit die je niet echt nodig hebt.

10. Gebruik spellingcontrole
Het lijkt een open deur maar je vergeet toch vaak deze gouden regel toe te passen. De spellingscontrole is een handige functie die je tekst automatisch checkt op spellingsfouten.

 

Leave a Comment