De e-reader: hoe zit het nu precies?

Written by Harry Hilders on April 15th, 2010

De e-reader: hoe zit het nu precies?

De laatste maanden hoor je er steeds meer over: de e-reader. Je kunt er natuurlijk digitale boeken mee lezen, maar hoe werkt een e-reader nu precies? En vooral: hoe ziet het eruit? Wat zijn precies de voordelen? En zijn er ook nadelen?

Hoe werkt een e-reader?

Een e-reader is een apparaat ter grootte van een boek waarop je digitale boeken kunt weergeven. De nieuwste generatie e-readers onderscheid zich van bijvoorbeeld een telefoon, multimediaspeler of spelcomputers (waar je ook boeken op kunt aflezen) door een bijzondere eigenschap. Een e-reader heeft namelijk een speciaal scherm dat gebruik maakt van elektronische inkt. Het scherm geeft zo geen licht en lijkt dan ook veel meer op een normaal bedrukt blad papier dan op een computerscherm. Dit geeft je ogen rust en vergroot het leesgemak.

Het voordeel van een e-reader

Als je een e-reader vergelijkt met een gewoon boek, een tijdschrift of een krant is het grootste voordeel vooral het feit dat je meerdere boeken kunt opslaan (en lezen) zonder dat je ze allemaal fysiek hoeft mee te slepen. Een e-reader is vaak licht en heeft een handig formaat. Ook verbruik je voor het lezen van meerdere boeken en kranten op een e-reader veel minder papier (lees: bomen) dan bij gedrukte boeken.

Het grootste nadeel van een e-reader

Maar het grootste nadeel dat momenteel nog opweegt tegen de voordelen is de prijs van een e-reader. De meest goedkope e-readers kosten altijd nog zo’n € 200. Dat is behoorlijk wat als je bedenkt dat je daar ongeveer tien tot vijftien gewone boeken van kunt kopen. Dus als je niet zoveel leest (of boeken koopt) moet je je zeker afvragen of een e-reader de moeite waard is. Daarnaast zitten er rechten (Digital Rights Management) op de digitale boeken waardoor je zo’n boek op niet meer dan vier e-readers kunt zetten. En tenslotte is het natuurlijk veel leuker om een boek cadeau te geven aan iemand, in plaats van zo’n duur apparaat.

 

Leave a Comment