K13s j3 p4s5W0rds m37 Z0r9…?

Written by Harry Hilders on September 1st, 2012

Het lijkt soms een beetje overtrokken: een password met allerlei leestekens, cijfers, en hoofdletters halverwege, van minstens 8 tekens, maar nog liever een stuk of 15. Heel irritant is het als een website vindt dat je niet aan hun nerd-standaard voldoet en je pas wil inschrijven als je een cijfercombinatie en een uitroepteken achter je wachtwoord hebt getypt. En daarom heb je gewoon één wachtwoord voor alle websites – Hallo#01! – dat altijd voldoet en dat je nog net kunt onthouden. Het zij dan maar zo.

Eh… Nee, niet handig!

Harry Hilders - Password comic

Maar zoals in dit stripje uitgelegd wordt: we hebben door de jaren heen allemaal passwords leren aanmaken die voor ons moeilijk te onthouden zijn, en voor een computer juist heel eenvoudig te kraken. Aangezien steeds minder hackers op je toetsenbord kijken om je passwords te kopiëren, is het dus handiger om voor een lang wachtwoord te gaan, dat voor jezelf heel eenvoudig te herinneren is. Neem een zin, bijvoorbeeld uit een liedje, of uit een gedicht en vul dat aan met de benodigde leestekens en cijfers. Handig: pas het wachtwoord aan voor elke website, door de letters van websitenaam te integreren. “Fantje zag 1s pruimen hangen!” voor facebook, en “Hyntje zag 1s pruimen hangen!” voor Hyves. Zo is je wachtwoord steeds anders, maar toch makkelijk te onthouden.

Wat je ook doet met je wachtwoorden, zorg dat je in elk geval voor je bankzaken, je email en je sociale netwerken verschillende, unieke wachtwoorden gebruikt. Zo hou je in elk geval de meest vitale informatie het veiligst.

 

Leave a Comment