Beetje meedoen in het park dit jaar? Potje kubben!

Written by Harry Hilders on February 7th, 2014

Van origine Zweeds, en via de Engelse parken nu bezig met het veroveren van de Nederlandse camping: kubb. Je hebt het onbewust al eens gezien, vast niet begrepen. Zie je ze tegenover elkaar staan, met hun blokken hout? Gooien met stokken… Het doet je vaag denken aan dat spel van vroeger met een tennisbal en met water gevulde colaflessen.

Het spelletje staat ook wel bekend als Het Schaakspel van de Vikingen (of “Viking Chess”). Kubb speel je op een veld van zo’n 5 bij 8 meter, maar niemand gaat het nameten. Met een metertje meer of minder hier en daar is een Viking ook tevreden. Wat belangrijker is: aan beide kanten van het veld staan 5 kubbs, oftewel: houten blokken. In het midden staat de koning. Het doel is om de kubbs van het andere team om ver te gooien. Wie dat als eerst doet, mag de koning om ver werpen. En als dat lukt, heb je gewonnen.

Simpel en doeltreffend voor elke vakantie, of elk verloren uurtje in het park. Je moet alleen een beetje sjouwen. Wat je nodig hebt is de koning 9x9x30cm en 10 kubbs van 7x7x15cm. Verder 6 stevige werpstokken van zeg 30cm lang. O ja, en vier piketpaaltjes om je veld mee af te bakenen. En je gelooft het niet, maar dat is als set te koop tegenwoordig! Alsof je gaat jeu de boulen. Maar dan hip.

harry-hilders-kubbs

bron: wikipedia

Gefluisterde tip van Harry Hilders: Wat ook werkt zijn flessen, een bal, en vier trainingsjasjes natuurlijk. Sst. Fijne lente alvast!

 

Leave a Comment