Hallo, hallo, wie stinkt daar zo?

Written by Harry Hilders on June 17th, 2011
Harry Hilders - Rioolonderzoek

bron: www.discovery.com

Alpenweidegeur bij de Sound of Music, pizzageur bij een Dr. Oetkerreclame en poepgeur bij een Discoveriooldocu. Het is nog toekomststank, maar de geurtechnologie komt langzaam maar zeker naar de huiskamer.

Onderzoekers van de universiteit van Californië ontwikkelen voor Samsung op dit moment de eerste geurtelevisie. De televisie kan al voorgeprogrammeerd allerlei verschillende geuren verspreiden. Wat de kijkdoos nog niet kan, is de geuren automatisch afstemmen op het beeld – en dan iets slimmer dan Philips het licht afstemt met z’n Ambilight. Dat slimmere, daar werken de wetenschappers nu aan.

Sungho Jin, professor aan de San Diego Jacobs School of Engineering ziet het rooskleurig in: “Stel je voor! Als er een beeldschone vrouw in beeld loopt, ruik je haar parfum. Bij de scène waar je naar kijkt, precies de geur produceren die erbij hoort. Dat is het hele idee!”

Niet iedereen zit echter te wachten op geurtelevisie; genoeg mensen die een automatische luchtverfrisser al niet te pruimen vinden. Laat staan kunstmatige bosbrandlucht bij het avondjournaal. Of doen ze dat dan alleen maar de lekkere geuren? Als je iets lekkers wilt ruiken, stop je zelf toch een broodje in de oven?

Voorlopig hoef je je in elk geval niet druk te maken over dit soort vraagstukken; hoe lang het nog gaat duren voordat de televisie op de markt komt, kan de professor nog niet zeggen.

 

Leave a Comment