Alle Wifi eerlijk delen

Written by Harry Hilders on July 1st, 2011

Vier miljoen mensen delen op de wereld hun internetverbinding via wifi-netwerk Fon. De beloning: gratis internet in binnen- en buitenland.

Als moderne reiziger heb je over de grens meteen een probleem, namelijk: alleen je mail kunnen checken als je bij McDonalds koffie gaat drinken. De roamingkosten van mobiel internet zijn niet te betalen en buiten de Golden Arches een betaalbare internetverbinding vinden, dat valt helemaal niet mee. Hotels vragen zo één of twee tientjes per dag. Alleen als je in de VS reist, kun je volop gebruik maken van gratis inlogpunten.

Harry Hilders - FON movementMartin Varsavsky verzon met Fon een alternatief: internetters die hun breedband delen, mogen via Fon.com gratis inloggen bij andere Fon-gebruikers overal ter wereld. Nu zijn dat er nog 4 miljoen, vooral in ‘t Verenigd Koninkrijk, maar Fon heeft de ambitie om uit te groeien tot een wereldwijd dekkend netwerk. Door nieuwe afspraken met internetproviders lijkt dat ook te gaan lukken.

Klinkt hip, maar je vraagt je wellicht af: hoe veilig is dat allemaal? En kunnen mensen dan geen misbruik maken van je verbinding? Schiet je dataverkeer niet de pan uit? Uiteraard is daar goed over nagedacht: “Foneros” krijgen een andere toegangssleutel op je netwerk, dan de sleutel die jijzelf gebruikt. En omdat het verkeer wordt gemonitord door Fon.com, waar je alleen toegang hebt met een ingevuld profiel, kunnen misbruikers meteen de nek om worden gedraaid.

 

Leave a Comment